Kalsikinis uzbekiškas plovas - pozherukas_kazan_small_edition

   Pradedu plovų seriją, kurie yra daug maž tokios pačios receptūros ir proporcijų, bet skirtingos realizacijos ir dydžių. Iš esmės tai klasikinio uzbekiško ferganietiško plovo seka su visais būtinais etapais:
1. riebalų perkaitinimas,
2. daržovių ir mėsos apkepimas,
3. apkeptų daržovių ir mėsos virimas - "zervakas"
4. ryžių įdėjimas ir subrandinimas.
   Pasiūlysiu įvairius variantus pradedant nuo naminio extremal'iai skurdaus varianto - neturint nei kazano, nei storasienio puodo, nei orkaitės, o baigsiu 100ltr. kazanu ant malkų, jei iki to laiko nenusipirksiu didesnio :) extremal'ius ir home edition variantus atidėsiu rudeniui, o seriją pradedu su nedideliu plovu, skirtu 15-20 žmonių.

Ingradientai:
1. Mėsa 2kg (idealu aviena, realu jautiena arba kalakutiena)
2. Aliejus 0.5ltr.
3. Svogūnai 1kg.
4. Morkos 2kg.

5. Ryžiai 2kg. (idealu Devzira - tada užtektų ir 1kg, realu Galintos "Auksiniai" ar kiti garinti)
6. Avinžirnių 0.5kg (būtų gerai ne Skanėjos, o turkiški Baktat ar Prismos "Gogreen")
7. Citrina arba raugerškio, keli čiliukai, kelios česnakų galvutės, sauja razinų
8. Prieskoniai (kuminas, bazilikas, ciberžolė, druska).
Kaina: 2014-08-04 kainomis su aviena ir "Auksiniais" ryžiais ~100lt. arba ~5lt/porcija
Energetinė vertė: kai surasiu metodiką - papildysiu. Galiu viena pasakyti, jei šeštą vakaro suvalgysite porciją (ne tris), tai eidami gulti tikrai nejausite sunkumo - patikrinta ne kartą ir ne du.

1. Pirmiausia perkaitinam riebalus iki išeis juodas dūmelis ir prieš prasidedant baltam - šiek tiek ataušinam ir sudedam žiedais supjaustytų svogūnų, kuriuos pakepiname iki auksinio rudumo. Tada įdedame supjaustytą mėsą (kūbeliai 2-4cm.) ir kepiname iki gražaus apskrudimo. Jei prisibijote sudeginti svogūnus - juos apkepę išimkit, apkepkit mėsą,vėliau morkas ir pabaigoje prieš užpilant vandeniu, juos vėl įdėsit:

2. Apkepinę mėsą sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas ir kepiname iki švelnaus pakepimo.

3. Baigus kepimą įpilame verdančio vandens (~3ltr.) ir verdam šį vadinamą "zirvaką" ~1val. Jei labai skubat, galit ir iki pusvalandžio drąsiai sumažinti. O jei gabaliukai mažesni (~2cm) - tai ir dar trumpiau. Bet jei yra galimybė virkite bent valandą - ir mėsa bus minkštesnė ir į vandenį daugiau aromato išeis, kuris vėliau į ryžius pereis. 

4. Čiliukus su juodais pipirais (jei žirneliais) sudedam virimo pradžioje, česnakus, citrinas, iš vakaro išmirkytus avinžirnius - viduryje virimo. Citrinas galimair nepjaustyti - o vientisas į ryžius įdėti prieš uždengiant kazaną. Likusius prieskonius (raugerškis, kuminas, bazilikas, ciberžolė, paprika, kalendra, druska, razinos) pabaigoje virimo. Prieš dedant prieskonius - česnakus ir čiliukus atsargiai išgaudome. Sudedame perplautus su daug vandenų perplautus ryžius. Vandens turi būti per pirštą - du. Jei nemirkinti. Jei mirkint (15-30min. šiltame vandenyje) per pirštą ar mažiau. 15-20 min. verdame, kelis kart ryžius apverčiant bet nemaišome su giluminiu daržovių-mėsos sluoksniu. Kai ryžiai apvirę (trūksta kelių minučių iki pilno išvirimo) patikriname įkišdami kiaurasamčio kotą ar vandens neliko. Jei vandens dar yra - palaukiam kol nugaruos, svarbu, kad ryžių nesemtų. Jei dar šiek tiek semia, o ryžiai praktiškai išvirę, reiktų nusemti to sultinio. Jei vandens jau nėra, o ryžiai dar aiškiai kietoki - įpilame į tas skyles stiklinaitę įpilti. Kai susitvarkom su ryžiais - sukišam česnakus gilyn, sudedam ant viršaus čiliukus ir sandariai uždengę paliekame ant mažos ugnies 30-40 min. subręsti. Sandariai tai turiu omeny du lygius: pirmas - ryžius sukeliame į kauburą ir uždengiame dubeniu, antras - tarp dangčio ir puodo įdedame šlapią rankšluostį.

5. Pasitikriname ar valgytojai dar laukia

6. Atidarę gauname tokią grožybę.

7. Grožis iš arčiau. Čia spalva nuo svogūnų tokia.

8. Grožis jau lėkštėje. Skanaus!!!

9. Į lėkštes dedama pagal valgytojo norą: jei vyresnis ar vegetaras - galima dėti tik ryžius nuo viršaus, jei įprastai - tai apačioje ryžiai, ant viršaus daržovės iš apačios ir mėsa. Aš dar uždedu raugintų kopūstų.

Skanaus!

Receptas Facebook'e

line