Plovas pozherukas_small_home_edition

Pratęsiu plovų seriją, naminiu nedideliu plovu, neturint kazano ar kito storasienio indo, bet turint puodą, kurį galima dėti į orkaitę, orkaitę, keptuvę. Skirta ~10 žmonių,t.y. porai šeimų, nes paprastai tik namiškiams plovas yra retai daromas

Ingradientai:
1. Mėsa 1kg (idealu aviena, realu jautiena, ekonomiškas variantas kiauliena)
2. Aliejus 0.25ltr.
3. Svogūnai 0.5kg.
4. Morkos 1kg.
5. Ryžiai 1kg. (Galintos "Auksiniai")
6. Avinžirnių 0.25kg
7. Citrina arba raugerškio žiupsnelis, keli čiliukai, kelios česnakų galvutės, saujelė razinų
8. Prieskoniai (kuminas, bazilikas, ciberžolė, druska - panašiai po arbat.š.).
Kaina: 2014-08-04 kainomis su aviena ir "Auksiniais" ryžiais ~50lt. arba ~5lt/porcija.Su kiauliena būtų ~3lt./porcija
Energetinė vertė: kai surasiu metodiką - papildysiu. Galiu viena pasakyti, jei šeštą vakaro suvalgysite porciją (ne tris), tai eidami gulti tikrai nejausite sunkumo - patikrinta ne kartą ir ne du.

1. Pirmiausia perdeginam riebalus keptuvėje iki išeis juodas dūmelis ir prieš prasidedant baltam - įdedame supjaustytą mėsą (kūbeliai 2-4cm.) ir kepiname visas puses iki gražaus apskrudimo. Svarbu, kad keptų, o ne tušintųsi!
2. Todėl, kad naminės dujinės/elektrinės viryklės nėra galingos, o mums reikalinga, kad ingradientai apskrustų, o ne tušintųsi - tai šiek tiek pagudraujame ir išėmę iškepusią mėsą įkaitiname maksimaliai keptuvę ir sudedame žiedais supjaustytus svogūnus, kuriuos pakepiname iki tamsaus rudumo - tai duos plovui spalvą.
3. Analogiškai sugudraujame ir su morkomis: apkepinę svogūnus, juos išimame, įkaitiname keptuvę ir sudedame plonais šiaudeliais pjaustytas morkas (netarkuotas) ir kepiname iki švelnaus auksinio pakepimo.
4. Baigus kepimą sudedame mėsą, svogūnus, morkas į puodą (su visais riebalais), užpilame verdančio vandens (~1.5ltr.) ar sultinio ir verdam šį vadinamą "zirvaką" ~1val. Jei yra labai alkanų - galima ir trumpiau
5. Čiliukus, juodus pipirus žirneliais sudedam virimo pradžioje, česnakus, citrinas - viduryje virimo, o iš vakaro išmirkytus avinžirnius, bei likusius prieskonius (raugerškis, kuminas, bazilikas, ciberžolė, druska, razinas) pabaigoje virimo. Prieš dedant prieskonius - česnakus ir čiliukus atsargiai išgaudome.
6. Sudedame perplautus ryžius. Vandens turi būti per pirštą - du. Jei trūksta papildyti. 15-20 min. apverdame, bet nemaišome su giluminiu sluoksniu.
7. Kai ryžiai apvirę, vanduo beveik išgaruoja (patikriname įkišdami kiaurasamčio kotą), sukišam česnakus gilyn, sudedam ant viršaus čiliukus ir sandariai uždengę puodą - įdedame į orkaitę ir ant mažos ugnies (120-130C) 30-40 min. paliekame subręsti. Sandariai tai turiu omeny du lygius: pirmas - ryžius sukeliame į kauburą ir uždengiame dubeniu, antras - tarp dangčio ir puodo įdedame šlapią rankšluostį. Jei nėra orkaitės - galima eksperimentuoti / parizikuoti ir ant viryklės užbaigti. Reiktų kažkaip suformuoti puodui kevalą - iš senų rankšluosčių ar pan. Esmė, kad tik puodo apačioje rusentų maža liepsna, o šonai ir viršus būtų uždengti - susidarytų alia orkaitės efektas, kad šiluma viduje pasiskirstytų vienodai. Neišsigaskit, kad apačia kiek gali pasvilti. Kaip užbekai sako - tik pasvilęs plovas tikras :)
8. Į lėkštes dedama pagal valgytojo norą: jei vyresnis ar vegetaras - galima dėti tik ryžius nuo viršaus, jei įprastai - tai apačioje ryžiai, ant viršaus daržovės iš apačios ir mėsa. Aš dar uždedu raugintų kopūstų. Skanaus!

line